Här är årets julklappar 2022 – Stickat och energibesparing i fokus detta år

årets julklappar 2022

Idag presenterade HUI (Handelns Utredningsinstitut) årets julklapp 2022. Det är något man gjort ända sedan 1988. Men det är inte endast HUI som gjort anspråk på att utnämna vad som är årets julklapp. Även flera aktörer inom hemelektronik har presenterat sina kandidater till årets julklapp, däribland Elon. Här är årets julklappar 2022.

Det är alltid under uppmärksammade som HUI presenterar årets julklapp, där de flesta större tidningar och TV-bolag redovisar för utnämningen. Om vi kollar på säljvolymen stämmer det dock sällan överens med verkligheten då vi sammanfattar december månad.

Årets julklappar 2022

I HUI:s pressutskick står att läsa att vi lever i en orolig omvärld, där kriget i Ukraina orsak stigande inflation och ökade energipriser. Detta var också något som vi förutspådde att skulle påverka utnämningen i en tidigare artikel. Därför är det ingen överraskning att det är något mindre konsumtionsbetonat som tog hem titeln som årets julklapp 2022.

Hemstickade plagget årets julklapp 2022

årets julklapp 2022 hui

HUI konstaterar även att vi ser ett nyväckt intresse för hantverk, samtidigt som mindre pengar gör att vi behövt anpassa oss till nya omständigheter. Vi behöver vidta åtgärder som att sänka värmen i våra hem, på skolor och arbetsplatser. I en tid av kyla och återhållsamhet söker vi oss tillbaka till det trygga och traditionella och därför behövs det hemstickade plagget mer än någonsin.

Även på sociala medier har traditionella hantverk som stickning hittat en ny ung målgrupp som använder handarbete som ett sätt att uttrycka sin unika identitet. Faktum är att hashtagen ”#knittok” i dagsläget har nästan 400 miljoner visningar på TikTok och uttrycket Yarnbombing har blivit en trend i flera storstäder.

Här är hela motiveringen från HUI till att det stickade plagget blev årets julklapp 2022.

Motivering
I en orolig tid, där ett krig i vårt närområde har lett till en ekonomiskt svår situation för många hushåll och stigande elpriser har bidragit till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för hantverk och DIY återuppväckts. Årets Julklapp 2022 är det hemstickade plagget – en värmande gest att ge bort till sina nära och kära.

Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
När pandemirestriktionerna släppte i början av året gick Ryssland in i Ukraina och vi fick krig i Europa. Under året har ekonomiska oroligheter spelat en stor roll i svenskarnas vardag med höjda räntor, energikris som drivit upp priset på elektricitet och hög inflation. Vi går in i en tid där svenskarna får sänka värmen i sina hem och där det finns en generell orolighet inför hur framtiden kommer se ut. Det hemstickade plagget representerar en värmande kram i produktformat som svenskarna kan ge bort för att visa omtanke för sina nära och kära samtidigt som det värmer upp användaren i kylan.

Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
Under pandemin var klädhandeln en av de branscher som tog en stor smäll när vi inte vistades i sociala sammanhang likt tidigare. Samtidigt har intresset för hantverk ökat och spridit sig till olika typer av konsumentgrupper i samhället. Ungdomar konsumerar korta och inspirerande instruktionsvideos kring stickning på ”#Knittok” på TikTok. Tillsammans med de ekonomiska oroligheter som råder och en energikris som bidrar till att många får dra ner på värmen i sina hem ökar även behovet av värmande plagg.

Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
Svenskarna längtar efter att få uppdatera sina garderober efter en lång tid utan sociala event samtidigt som intresset för DIY ökar. Under året har försäljningen i klädhandeln varit en av de branscher som drivit utvecklingen i handeln som helhet. Även försäljningen hos flera hobbydetaljister har ökat under den senaste tiden vilket speglar intresset för det egna skapandet.

Årets kommersiella julklappar 2022

årets kommersiella julklappar 2022

För oss som är intresserade av nya produkter på marknaden är det också intressant att kolla närmare på vad som vi köper som julklappar 2022. Vi har valt att kalla det ”Årets kommersiella julklapp 2022” eftersom valet av Årets julklapp från HUI inte är något man köper till en annan person.

I detta sammanhang erbjuder elektronikkedjan Elon oss ett utmärkt alternativ helt i enlighet med våra förutsägelser här på Nya Lanseringar. Enligt Elon är nämligen Den energismarta produkten årets julklapp 2022.

I ett pressmeddelande konstaterar Elon att en energismart produkt är det självklara valet som årets julklapp i en tid då en stor del av vår uppmärksamhet riktas mot elförbrukning och elpriser. Den gemensamma nämnaren för dessa är att de kan hjälpa till att sänka elförbrukningen i ett hushåll.

Detta är samtidigt något som även med stor sannolikhet kommer att vara storsäljare denna jul. Här är några energismarta produkter att satsa på som julklapp detta år.

Smart plugs

smart plugs

Smart Plugs eller smarta kontakter är en oerhört bra produkt att ha i dessa tider. Genom en smart plug, eller uppkopplad grenpropp, kan du koppla in dina apparater som exempelvis lampor och mindre hushållsmaskiner i ett trådlöst uttag och sedan styra och schemalägga användningen. Smart plugs kan även användas för att övervaka strömförbrukningen. 

Soldrivna hörlurar

bästa soldrivna högtalare 2022

Hörlurar som laddas med solcellsteknik och därmed ger en i princip oändlig speltid. Ovan hittar du en både stilig och mångsidig modell från Urbanista Los Angeles, med alla de egenskaper du kan önska av ett par hörlurar.

Airfryer

bästa airfryern 2022

En airfryer kan förenklat förklaras som en liten varmluftsugn som förbrukar mindre el både under uppvärmning och tillagning. Här är en toppmodell från Electrolux som kan rekommenderas som julklapp även för den mest kräsna hemmakocken.

Skrivet av
Mer från Redaktionen
Bästa matberedare 2023 – Här är våra favoriter för alla behov!
I takt med att intresset för hälsa och välbefinnande har blivit större...
Läs mer
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *