Årets bästa sällskapsspel 2022 – här är vinnarna!

årets bästa sällskapsspel 2022

Tävlingen Guldtärningen för årets bästa sällskapsspel har avgjorts ända sedan år 1984. Precis som tidigare har vinnarna utsetts i tre olika klasser – årets barnspel, familjespel och vuxenspel. Här är årets bästa sällskapsspel 2022.

Bland de 42 tävlande spelen plockade juryn fram nio nominerade spel. Bland dessa har sedan de tre vinnarna tagits fram. Juryn har i år bestått av Kristina Helldén, David Ranstam Lega, Øystein Mentzoni, Jimmy Everitt, Johan Nilsson och Lasse Råde.

Årets bästa sällskapsspel 2022

Det är en salig blandning av arkitekter, kvacksalvare och zombies i årets tävling. Här är hela resultatet av årets bästa sällskapsspel 2022:

Årets Familjespel 2022

årets familjespel sällskapsspel 2022

Kvacksalvare

Från 10 år
För 2 – 4 spelare
Speltid cirka 45 minuter
Spelskapare: Wolfgang Watch, design: Dennis Lohausen

Här är man kvacksalvare, bedragare som ska koka ihop häpnadsväckande elixir mot allt från fotsvett och hicka till hemlängtan och brustet hjärta. Varje spelare har en påse med ingredienser, vilken man drar slumpvis från och lägger i sin kittel.

Det gäller att satsa stort, men drar man fel saker så riskerar drycken att explodera. Genom att välja receptböcker vid spelets start kommer ingredienserna i varje parti berikas med olika egenskaper. I nio omgångar tampas kvacksalvarna om att bli den bästa helaren i stan. Humoristiskt, intrikat med mer strategi än slump i botten av grytan.

Övriga nominerade är: Stella Dixit Universe och Vilken röra

Årets Vuxenspel 2022

årets bästa vuxenspel sällskapsspel 2022

7 Wonders Architects

Från 8 år
För 2 – 7 spelare
Speltid 25 minuter                                                                                
Spelskapare: Antone Bauza
Design: Etienne Hebinger

Mycket vackert och originellt spel, i den populära och prisade spelserien 7 Wonders. Spelarna startar med ritningarna till ett varsitt underverk och måste samla ihop byggmaterialet samtidigt som de behöver utveckla sin militära makt för att navigera i konflikter, forska om vetenskapliga förbättringar och samla civila segerpoäng. Den som lyckas bäst, fått flest poäng totalt, kommer sätta sin prägel på världshistorien. 

Ändå enkla regler och snabbt att spela. Och ett extra plus för underlättande symboler för färgblinda.

Övriga nominerade är: Catan Duellen och Sagrada

Årets Barnspel 2022

årets barnspel 2022

Zombie Kids

Från 7 år
2 – 4 spelare
Speltid 15 minuter eller längre
Spelskapare: Annick Lobet

Här handlar det om att besegra knasiga zombies i ett samarbetsspel, som är det första legacy-spelet för barn, det vill säga att det förändras efter varje parti.

Genom att klara av specialuppdrag och markera sin utveckling med hjälp av klistermärken går man vidare och spelet förändras på vägen. Ju mer det spelas, desto mer förändras det! Dessutom finns här mystiska kuvert vars innehåll berikar spelet med nytt innehåll. Ett parti avslutas när spelarna lyckats låsa alla fyra ingångar till skolan eller om alla zombies befinner sig på skolans område.

Övriga nominerade är: Unlock Kids och Koala Walla Bing Bang

Vilka spel får vara med i tävlingen Guldtärningen?

Det är spel som lanserats eller kommer att lanseras i år som föredras, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.

Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. 

Läs mer: Spelnyheter för året

Written By
More from Redaktionen
Årets nyheter från Zoégas – Zoégas by Nespresso & ZOÉGAS Summer Edition 2023
Zoégas, det välkända kaffeföretaget med en passion för mörkrost sedan 1886 har...
Read More